RSS

Hristos e Judecător fiindcă

24 iun.

Din “Daruind vei dobandi”
Nicolae Steinhardt
Editura Manastirii Rohia

Hristos e împuternicit să fie Judecător deoarece a fost şi El om şi deci prea bine cunoaşte firea oamenilor, lumea, cum stau lucrurile acolo pe pământ, care sunt cu adevărat raporturile dintre făpturi, care le sunt nevoile, grijile şi durerile.

Hristos e Judecător fiindcă ştie cum stau lucrurile din lăuntru, experimental, ca Unul Care şi El a cunoascut ispitele, oboseala, foamea, durerea.

Care a stat faţă către faţă cu trufia, invidia, ura, prostia şi trădarea.

Care a fost vândut, batjocorit, pălmuit, scuipat şi omorât, în chinuri, Căruia I s-a pus pe cap cunună de spini şi a fost îmbrăcat cu purpură mincinoasă.

Ca Unul Care va judeca în cunoştinţă de cauză, nu după relatări şi expuneri purtate din gură în gură, ca Unul Care ştie despre ce e vorba (de quoi il en retourne, spun plastic şi intraductibil francezii, eu aş tălmăci: care cunoaşte tărăşenia şi dedesubturile toate), Căruia nu-I poţi îndruga verzi şi uscate şi câte-n lună şi-n soare sau suci şi răsuci adevărul sau a I-l ascunde sau măslui sub vorbe frumoase cu iscusite vicleşuguri.

Ca Unul Care a fost şi El Om, ca toţi oamenii, Care va aprecia nu după criterii şi consideraţii teoretice, abstracte, „divine”, ci după criterii şi consideraţii foarte simple, foarte omeneşti, de toate zilele, banale, vulgare (să nu ne sperie termenul acesta, să nu uităm că limbajul evanghelic nu-i simandicos şi fandosit, că nu se fereşte a denumi lucrurile pe şleau şi pe adevăratul lor nume), criteriile „omului de pe stradă”, ale omului dosădit, trudit, ferecat în supărări şi neocolit de valurile vieţii.

Ale omului obişnuit, cel din viitoarea şi frecuşul vieţii celei mai neangelice, nespiritualizate, criteriile bunului simţ celui mai elementar.

Şi care-s acestea? Cele ale întrajutorării (a da năpăstuitului de ce are mai întâi nevoie: hrană, adăpost, culcuş, îmbrăcăminte, cercetare la spital şi închisoare), bunei vecinătăţi, solidarităţii celor nerăsfăţaţi de ursită.

 
2 comentarii

Scris de pe 24 iunie 2009 în Dăruind vei dobândi

 

2 răspunsuri la „Hristos e Judecător fiindcă

 1. mihaela marin

  29 iunie 2009 at 12:09

  ratiunea si sinceritatea cu care steindhart vorbeste despre Iisus ar trebui sa stea in mintea si sufletul fiecarui om atunci cand se grabesc sa arunce cu pietre in crestinatate. nu ar trebui ca idolii si sistemul nostru de valori sa se rezume la persoanjele care ne plac, ci in primul rand la Iisus, deoarece El nu este strain de intortocherile sufletului uman. Iisus este adevaratul exemplu pe care un suflet ar trebui sa-l urmeze, pentru liniste si frumusete. traim vremuri urate pentru ca ne-am pierdut, uitat adevaratul model.

   
 2. mihaela marin

  29 iunie 2009 at 12:10

  ratiunea si sinceritatea cu care steindhart vorbeste despre Iisus ar trebui sa stea in mintea si sufletul fiecarui om atunci cand se grabeste sa arunce cu pietre in crestinatate. nu ar trebui ca idolii si sistemul nostru de valori sa se rezume la persoanjele care ne plac, ci in primul rand la Iisus, deoarece El nu este strain de intortocherile sufletului uman. Iisus este adevaratul exemplu pe care un suflet ar trebui sa-l urmeze, pentru liniste si frumusete. traim vremuri urate pentru ca ne-am pierdut, uitat adevaratul model.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: